Ik ben geen antivaxxer, in tegendeel. Ik denk dat er zeer nuttige vaccins zijn voor ziekten die anders niet te behandelen zijn. In mijn kringen zitten ook wel antivaxxers die zich, om overigens zeer legitieme redenen, zorgen maken over het toedienen van lichaamsvreemde stoffen tegen een ziekte die je op dat moment nog niet hebt (dat is een ander verhaal dat het intraveneus toedienen van een medicijn bij ziekte). Ik deel die mening niet volledig, maar wel voor een groot deel.

Ben ik een “Wappie” omdat ik het niet eens ben met het beleid? Volgens mij is het, in elk geval nu nog, toegestaan om het niet eens te zijn met welk beleid dan ook.

Als jij de polarisatie die er nu in de maatschappij is ontstaan prima vindt of er zelfs aan meewerkt vind ik dat ronduit walgelijk. Ik hou van nuance. Er is niet alleen zwart en wit. Er zijn ook nog heel veel tinten grijs. Dat “Wappies” dom zouden zijn getuigd alleen van je eigen kortzichtigheid. Deze groep mensen is gemiddeld eigenlijk een redelijke afspiegeling van de samenleving en daaronder zit ook een behoorlijk aantal mensen met een HBO-, of zelfs een universitaire achtergrond, waaronder medici, virologen en immunologen.

Ja, een deel van deze “Wappies” zijn inderdaad antivaxxers en een behoorlijk aantal hebben een enorm wantrouwen tegenover de overheid. De huidige politieke situatie, het onder het tapijt willen moffelen van de toeslagenaffaire waarom het huidige demissionaire kabinet moest aftreden en het voortdurende gelieg van bewindslieden en de onmacht van de Tweede Kamer om daar iets aan te doen helpen daar bepaald niet bij.

Ik ben van mening, en met mij tal van immunologen, dat er in West-Europa over-gevaccineerd wordt. Veel kinderziekten zou je kinderen beter kunnen laten ondergaan om het immuunsysteem te versterken. Waar deze gevaarlijk zijn voor volwassenen als ze deze krijgen, kun je die beter wel vaccineren als ze deze nog niet hebben gehad. Ook kwetsbaren kun je soms beter wel vaccineren als het om ziekten gaat die voor hen ernstige of zelfs dodelijke gevolgen kan hebben. Ziekten die heel slecht te behandelen zijn, zoals polio, daarvan het is logisch dat je daartegen inent. Ik ben dus geen antivaxxer, maar ben wel voor een terughoudend vaccinatiebeleid.

De integriteit van het eigen lichaam is voor mij een groot goed en zeker in dit licht is er voor drang of dwang geen enkele plaats. Het is voor mij niet logisch om mensen die niet kwetsbaar zijn praktisch te dwingen om een vaccinatie te nemen met een middel dat feitelijk alleen met een tijdelijke goedkeuring is toegelaten (en nog in test fase is) en waarvan absoluut nog geen studies zijn gedaan op de effecten op lange termijn, tegen een ziekte die buiten die groep een bijzonder lage mortaliteit kent. Daar past naar mijn idee een veel terughoudender beleid bij waarbij de focus veel meer ligt op het vrijwillig inenten van kwetsbaren met deze relatief nieuwe techniek, zeker als zij in een categorie vallen waar door de ernst van het onderliggend lijden of ouderdom eventuele negatieve effecten op lange termijn geen rol spelen. Ik vind wel dat de overheid daarbij heel eerlijker moet zijn over wat het vaccin werkelijk inhoudt, wat de werkelijke risico’s zijn (want die zijn er wel degelijk, net als bij elk ander vaccin) en wat de status is van de toepassing. In dit geval dat het een relatief nieuwe techniek is met slechts een voorlopige nood-goedkeuring, en dat er nog aanvullend getest wordt.

Ik heb Covid-19 doorgemaakt. Ik heb vertrouwen in mijn immuunsysteem en ga ervanuit dat ik daardoor enige immuniteit heb opgebouwd. Een vaccinatie voegt naar mijn idee voor mij niets toe en ik ben daarom ook niet van plan om mij hiertegen te laten inenten.

Het is voor mij langer dan een half jaar geleden dat ik Covid heb doorgemaakt, dus dat geldt voor “toegang” niet meer. Ik ben niet gevaccineerd, dus dat sluit mij ook uit en ik weiger om mij doorlopend te laten testen en me min of meer door de overheid daartoe te laten chanteren om mee te mogen doen. Dan doe ik maar niet mee.

Dat is mijn keuze en ik vind het ronduit zielig en kortzichtig dat mensen mij, of wie dan ook, daarom als “Wappie” of als dom wegzetten. Het is polariserend en verre van constructief. Het slaat elke discussie dood en dat pas niet in een open democratische maatschappij.

Het is voor mij een weloverwogen keuze waarvan ik me realiseer dat deze consequenties heeft. Ik ben het er mee oneens, maar zoals gezegd, ik laat me niet chanteren om in de pas te lopen om “mee te mogen doen”. Overigens zal ik mij, want zo werkt het nu eenmaal, en zoals ik eerder in een artikel eind vorig jaar, toen de mondkapjesplicht ter sprake kwam aangaf, wel aan de wet houden.